Casa a l’antic Teatre Cervantes

RCR ARquitectes + Salvador Tarradas Arquitecte

Arquitecte RCR Arquitectes + Salvador Tarradas Arquitecte
Ubicació Palamós
Any 2015

Com suggereix Walter Benjamin, la teatralitat dels espais és una metàfora fascinant: “Els edificis s’utilitzen com un escenari popular. Tots ells es divideixen en innumerables teatres, animats simultàniament. Balcó, patis, finestres, portes d’enllaç, escales i sostre son al mateix temps escenari i caixes”.

El que queda de l’antic teatre de Palamós és l’antic sostre de fusta, una artesania tectònica preciosa. Les funcions cambien en arquitectura, però les qualitats arquitectòniques hi romanen. La seva presència, la seva forma, si es conserva, pot guiar silenciosament el nou projecte. L’atípica estructura del sostre de fusta, i la seva bellesa peculiar, reclamen a l’escenari teatral. per a mantenir les persones recollides, per a mantenir la seva funció com a espai públic.

En conseqüència, aquest antic escenari es transforma en l’àmbit públic de la casa, una “plaça” coberta que reuneix sala, menjador, llar de foc i cuina en un espai únic vivent. Contenidors com cuina, llar de foc, armaris, es converteixen en blocs escultòrics que fan al·lusió a l’escenografia de la vida domèstica.

L’espai privat de la casa es troba per sota, al nivell del terra. Les habitacions recorden als vestuaris dels actors. L’esfera íntima, mirant al pati, assumeix una dimensió de meditació privada.

En una societat on l’individualisme està en constant creixement, l’organització de la casa pot influir en els comportaments socials dins l’àmbit familiar. L’enfortiment dels espais públics, en detriment de l’aïllament privat, és un model prometedor per a la vida futura.

Fotografia Salvador Tarradas

Ús de cookies · En aquesta web utilitzem cookies per millorar la seva experiència d'usuari en navegar per www.alumilux.cat.
Si continua navegant entenem que accepta l'ús d'aquestes cookies i la nostra Política de cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies